Shiatsu

Het woord Shiatsu betekent in het Japans : shi=vinger, atsu=druk. Shiatsu is een vorm van acupressuur. Tijdens de shiatsubehandeling wordt er in hoofdzaak gebruik gemaakt van vingers, duimen en handpalmen. Daarnaast worden er stretching en afstrijking toegepast. Shiatsu is een acupressuurbehandeling, ook wel drukpuntenbehandeling genoemd.

 

Often the hands will solve a mystery that the intellect has struggled with in vain.

Carl Jung

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een natuurgeneeswijze, ontstaan binnen de traditie van de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Deze oosterse therapie- en massagevorm vindt zijn oorsprong in de anma-massage, een oosterse volksgeneeskunst. Deze werd in het dagelijkse leven toegepast en doorgegeven binnen de leefgemeenschap van ouder op kind. Al in de 6de eeuw werd de Chinese geneeskunde door Boeddhistische monniken overgebracht naar Japan. Daar ontwikkelde zich in het begin van de vorige eeuw de Namikoshi Shiatsu. De grondlegger van deze vorm van shiatsu is Tokujiro Namikoshi. Als kind behandelde hij al zijn reumatische moeder via drukpunten. Zijn moeder had erg veel baat bij zijn behandelingen en hierdoor ontdekte Namikoshi de onweerstaanbare krachten tot zelfheling die in het menselijk leven zijn ingebouwd. Shiatsu is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie en oosterse massagetechnieken.

Shiatsu is een holistische therapie, dat wil zeggen dat er naar de hele mens gekeken wordt: zowel fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal als spiritueel. Al deze aspecten spelen mee bij zowel ziekte als gezondheid.
De Oosterse geneeskunde shiatsu is gebaseerd op het principe dat storingen in spieren, zenuwen, organen en emoties zich manifesteren in het netwerk van meridianen – ook wel energiebanen genoemd – waar QI, levensenergie, doorheen stroomt. Op deze meridianen bevinden zich specifieke punten, de tsubo’s genoemd. Door wisselende druk op de tsubo punten uit te oefenen, gaat de Qi weer stromen. Dit herstelt de balans, stimuleert het in iedere mens aanwezige zelfherstellend vermogen en onderhoudt het natuurlijk genezingsproces.
Klachten zoals moeheid, lusteloosheid, pijn, hormonale klachten of stemmingsproblemen verdwijnen.

 

Wat zijn de effecten van een shiatsubehandeling?

 1. Bevordering van bloed- en lymfecirculatie en de ademhaling
 2. Verbetering van het endocriene stelsel (hormonen) en de immuniteit (weerstand)
 3. Bevordering van de spijsverteringsfuncties
 4. Versoepeling van de spieren
 5. Lost blokkades op
 6. Regulering van het zenuwstelsel
 7. Ontpanning, rust, kunnen loslaten
 8. Vermindering van pijn
 9. Toename van gevoel van welbehagen (lekker in je vel zitten)
 10. Toename van energie en levenslust
 11. Verbetering van aarding (met beide benen op de grond)
 12. Toename van contact met zichzelf, het bewust maken van eigen verantwoording.

 

Voor wie is shiatsu?

 1. Shiatsu is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van baby tot oudere, omdat het een zeer zachte methode van lichaamswerk is. Ook kan een shiatsubehandeling naast reguliere therapieën of andere alternatieve behandelingen plaatsvinden.

2. Shiatsu is toepasbaar bij vele vormen van balansverstoringen en klachten.

Problemen waarbij veel resultaat behaald is met de shiatsu zijn onder andere:

 • rug- en nekschouderklachten, (whiplash, frozen shoulder)
 • spierpijnen en spierreuma
 • sportblessures
 • spijsverteringsproblemen
 • hormonale klachten (P.M.S., overgang, vruchtbaarheidsproblemen, menstruatiepijnen)
 • hoofdpijn, migraine
 • chronische vermoeidheid en burn-out
 • slaapproblemen
 • ademhalingsproblematiek
 • diverse psycho-emotionele problemen
 • allergieën en overgevoeligheidsklachten.

Een onevenwicht van organen en/of energiebanen creëert een energetische disbalans en leidt altijd tot verminderde weerstand. Dit heeft ook weer invloed op emoties en alle emoties hebben invloed op de energie van de banen.

Wanneer geen Shiatsu?

Er worden geen shiatsubehandelingen ingezet bij:

 • Infectieziekten
 • Acute hart- en longklachten
 • Open wonden
 • Hoge koorts

Hoe verloopt een shiatsubehandeling?

Tijdens het eerste consult wordt een intake geprek gehouden. Dit is nodig om een beter beeld te krijgen van de eventuele klacht(en) of een specifieke aandoening.

Meestal wordt er aanbevolen om enkele malen voor een behandeling terug te komen.

Klachten die reeds langere tijd aanwezig zijn, kunnen niet in één keer opgelost worden.

Naast het geven van een behandeling wordt er tijdens een consult aandacht besteed aan aanvullende behandelingsmethodes. Dit kan gaan over voedingsadvies, bijkomende ondersteuning met natuurlijke voedingssuplementen, aromatherapie en yoga-oefeningen.
Voor en na de behandeling is het aan te raden geen te zware maaltijd te nuttigen en geen te zware inspannigen in te plannen.

Tijdens de behandeling draagt u best losse, gemakkelijke kledij (jogging). Shiatsu wordt steeds op kledij uitgeoefend en dit op een futon en body cussion.

 

YOU WHO WANT KNOWLEDGE

 

You who want

knowledge,

seek the Oneness

within

There you

will find

The clear mirror

already waiting

 

Hadewijch II (Jane Hirshfield)

 

 

 

Promo

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de acties van Puur Mooi.

Ontdek Puur Mooi

Neem aandacht voor jezelf …. Het is goed om af en toe afstand te nemen van de dagdagelijkse beslommeringen. In een groene en natuurlijke omgeving met frisse lucht. Een plek waar ruimte is om aandacht aan jezelf te besteden en je lekker te laten verwennen.

 • Shiatsu

  Tijdens de shiatsubehandeling wordt er in hoofdzaak gebruik gemaakt van vingers, duimen en handpalmen. Shiatsu is een acupressuurbehandeling, ook wel drukpuntenbehandeling genoemd.
 • Behandelingen

  Bij Phyto 5 begint uiterlijke schoonheid met innerlijke rust.Wie kennis heeft gemaakt met de filosofie van Phyto 5 en gebruiker wordt van haar producten,sluit een vriendschap voor het leven.
 • Kuren

  Onze werkmethode is luisteren naar U met volle aandacht.We bespreken graag uw noden.
 • Massages

  Massage is een verjongingsoefening die je regelmatig moet ondergaan.Niet alleen helpt massage je te ontspannen en krijg je er energie door, maar ook worden hierdoor lymfevloeistof en toxines afgevoerd.
 • Arrangementen

  Nood aan tijd voor jezelf of met tweetjes genieten? Even weg van alle drukte om je heen, een moment om terug tot jezelf te komen, te herbronnen en terug in je kracht te komen.

Maak een afspraak

Geïnteresseerd? Vul onderstaand formulier in en Mireille contacteert u spoedig voor een afspraak.